miercuri, 24 aprilie 2013

Supa de linte yummi - 100% post

Prima oara cand am gatit linte am facut o mancarica groaznica cu carnati gen Plescoi - cred ca ei nu reprezentau cei mai buni parteneri pentru aceasta leguminoasa hranitoare. Intre timp, constat ca am inceput sa o gatesc din ce in ce mai des, si lasand modestia la o parte, chiar mai bine.
Imi place foarte tare genul asta de mancare, la care nu-ti bati prea tare capul, cam tot ce trebuie sa faci dupa o zi grea la munca e sa arunci toate ingredientele intr-o oala, sa-ti "chinuiesti" cateva minute, apoi sa te duci sa te relaxezi in timp ce aragazul face treaba pentru tine. Dar hai sa vedem despre ce e vorba:

Supa de linte yummi - 100% post
Ingrediente (~ 6 portii):
*1 ceapa mare, curatata si taiata
*2 morcovi, curatati si taiati bucatele
*1 telina medie, curatata si taiata bucatele (eu aveam un rest in congelator, deja facuta cubulete)
*2-3 catei usturoi, curatati si taiati bucatele (pastreaza unul pentru crutoane)
*1-2 rosii, spalate si taiate bucatele
*1 lingura generoasa pasta de tomate / 50 ml suc de rosii (eu am folosit suc)
*300g linte
*~1.5 l apa
*~1 lingurita cimbru, 1-2 foi dafin
*~4 felii paine, taiate cubulete, pentru crutoane
*2-3 linguri ulei de masline (sau ulei de floarea-soarelui, iar o lingura de ulei de masline pentru crutoane)
*sare, piper

Preparare (~40 minute):
1.Intr-o oala incapatoare se pun la fiert cam 2 l de apa (mai bine mai mult, decat mai putin :) ).
2.In alta oala, se pun cam 2 linguri de ulei la incins, si se adauga ceapa,  2 din cei 3 catei de usturoi, morcovii si telina si se calesc la foc mic cam 10 minute. Cand s-au inmuiat, se adauga rosiile, pasta sau sucul de tomate, cimbrul si foile de dafin, lintea, sare, piper si cam 1,5 l din apa fiarta, se lasa sa dea in clocot, apoi se micsoreaza focul; se lasa pana se fierb (~30 minute, dar e bine sa verifici lintea din cand in cand). Supa mea a fost cam corpolenta, de asta iti sugerez sa ai pregatita putin mai multa apa, daca este nevoie sa o subtiezi.
3.Intre timp, se incinge o lingura de ulei de masline, se adauga usturoiul si cubuletele de paine, si se prajesc pana capata culoare (~2 minute).
4.Cand este gata supa, se serveste presarata cu crutoane (e la fel de delicioasa si fara, precum si a 2a zi, rece, la birou).
Enjoy!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu