luni, 18 februarie 2013

Supa crema de usturoi a la Jamie Oliver

De cele mai multe ori evitam sa mancam usturoi ca sa nu intoxicam oamenii cu care intram in contact, insa acest pericol nu exista cu aceasta supa minunata, chiar daca la prima vedere o sa constatati ca are o cantitate imensa de usturoi. Ceea ce ar trebui sa stiti, este ca prin coacere, usturoiul asta devine o pasta fina si dulceaga cu o subtila aroma care iti va incanta simturile. Unii o manaca direct pe paine prajita, cu sare si ulei de masline.
Supa asta a fost cerinta expresa a surorii mele, asa ca nu puteam sa spun "nu" - de altfel ei ii multumesc pentru poza retetei ;). Era si o reteta a lui Jamie, din nou, nu puteam sa refuz. Era pe lista mea de realizat de nu stiu cat timp ( impreuna cu supa frantuzeasca de ceapa) si iata ca in weekendul asta am purces la treaba :).
Supa crema de usturoi copt, cu migdale a la Jamie Oliver
  
Ingrediente (6 portii):

*3 capatani mari de usturoi (soiul "bulgaresc")
*1 ceapa alba medie, taiata fin
*285ml smantana dulce (15%)
*1 l supa de legume/ pui (ne-elegant dar practic : apa si cubuletul magic)
*1 ciabatta mare
*2 linguri otet din vin alb
*150g migdale, fara coaja, perpelite un pic la cuptor (le-am gasit vrac fara coaja la Auchan)
*3 portocale, taiate bucati, fara pielita alba
*o mana de frunze de coriandru (optional)
*o mana de frunze de menta (optional)
*ulei extravirgin de masline
*piper negru proaspat macinat

Preparare (~1 h):

1.Se incinge cuptorul la 180ºC. Se taie un capacel (ca la pepenele verde :) ) din fiecare capatana de usturoi, astfel incat sa putem vedea fiecare catel, precum mai jos sau aici. Se inveleste fiecare capatana in folie de aluminiu, dupa ce in prealabil a fost stropita din belsug cu ulei de masline. Se coace in cuptor 30-35 minute. Eu va sfatuiesc sa mai coaceti o capatana in plus, nu de altceva, dar poate vi se arde vreuna din ele, sau pur si simplu aveti nevoie de o mica gustarica, formata dintr-o bucata de paine si pasta asta delicioasa de usturoi copt, presarata cu sare.
Usturoi copt

2.Dupa vreo 10 de minute, calim ceapa in 4 linguri de ulei de masline, la foc mic, pana devine translucida, cam 10 minute, adaugam smantana si supa ( n-am avut nici macar cubulet, asa ca am pus apa), dam in clocot, apoi lasam sa fiarba la foc incet, in asteptarea usturoiului. Scoatem usturoiul din cuptor, il lasam cateva minute sa se "racoreasca" , apoi scoatem cateii copti (prin presare), si adaugam pasta la supa.

3.Folosim numai miezul ciabattei , pe care-l adugam in supa, impreuna cu otetul. Lasam sa fiarba 5 minute, apoi adaugam migdalele, si mixam totul la blender pana devine cremoasa (eu am mixat inainte migdalele, ca sa fiu sigura ca se macina fin).

4.Presaram cu frunze de patrunjel/ coriandru/ menta si bucati de portocale, si servim.
Enjoy!

P.S. A doua zi e chiar mult mai grozava, aromele se imbina pana la desavarsire. E un hit total!

















2 comentarii:

trafalet spunea...

folie de aluminiu, urmeaza cuptor cu microganduri apoi afli ca de fapt nu e asta reteta

Albert spunea...

E duda !!!

Trimiteți un comentariu