marți, 26 martie 2013

Arancini di riso - chiftelute de orez

Mancasem prima oara chiftelutele astea delicioase cand a venit o ruda din Italia, pe vremea cand parmezanul mi se parea culmea luxului - ok, nici acum nu e tocmai ieftin, dar nici de neatins nu este.
Asa ca de abia asteptam sa fac o data suficient de mult risotto cat sa-mi ramana pentru aceste "portocale de orez " - teoretic au culoare similara, asta daca nu cumva exagerezi cu prajitul asa cum am facut-o eu. Sunt minunate fierbinti dar si la temperatura camerei, si redau unui risotto rece toata "stralucirea" si textura cremoasa pe care a avut-o initial, plus o mica crocanteala si savoare neasteptata de portocala!
Arancini di riso - chiftelute de orez

Ingrediente:
*500g risotto, de care aveti, racit
*~100g mozarella , taiata in cubulete (eu am folosit cascavalul din frigider)
*2-3 oua mari, batute
*100-200 g faina
*100g pesmet
*coaja rasa de la o portocala
*sare, piper
*ulei pentru prajit

Preparare (20 min+30 min in frigider):
1.Adaugi coaja de portocala rasa si sare si piper, daca e cazul, portiei de risotto.
2.Pentru modelarea chiftelutelor, iti sugerez sa-ti umezesti palmele ca sa mearga repede treaba: iei putin risotto in palma, il aplatizezi putin, pui bucatica de mozarella, si o inconjori cu orez si apoi formezi o chifteluta. O pui pe o tava si continui operatiunea de mai sus pana folosesti tot orezul.
3.Dupa ce ai modelat chiftelutele, urmeaza operatiunea "panetizarea": pui pe o farfurie faina, pe alta pesmetul si in a 3a ouala batute bine. Treci fiecare chilteluta prin ou, apoi prin faina, scuturi excesul, apoi o treci din nou prin ou, ca in final sa o acoperi bine cu pesmet. Asezi cu grija pe o tava, apoi dai la frigider pentru 30-60 minute.
4.Incingi bine uleiul care trebuie sa aiba o inaltime cam de 7-8 cm in tigaia/ cratita pe care o folosesti. Scoti chiftelutele din frigider. Cand uleiul sfaraie, poti adauga o transa de chiftelute astfel incat sa aiba suficient loc. Frigi fiecare chifteluta cam 3-4 minute in total, pana se rumeneste. Scoti pe o alta farfurie unde ai pus hartie prosop pentru a absorbi excesul de grasime. Repeti operatiunea pentru restul de chiftelute ramase. Le servesti fierbinti sau la temperatura camerei, cu o bere sau un vin rece.
Enjoy! 

2 comentarii:

myraskitchen spunea...

arata foarte bine....trebuie neaparat sa le incerc si eu...

Cristina spunea...

Mirabela, noi le-am mancat pe nerasuflate -au fost senzationale! Si ce e grozav e ca poti sa le combini cu tot felul de resturi din frigider: bucatele de carne, legume -dc risotto-ul tau nu are destule. Apropos, ai un prenume tare frumos :)

Trimiteți un comentariu