luni, 5 octombrie 2009

Salata cu dovleac si arpacas cu vinegreta balsamica



Salata pe care v-o propun astazi este una de sezon,perfecta pentru zilele de post.Va v-a trebui ceva curaj ca sa o faceti intrucat eu, una, am obtinut reactii contradictorii: unora le-a placut mult, altora deloc.Ce e cert este ca e o salata cu un gust total deosebit de ce ati mancat pana acum, e un soi de coliva aperitiv :).Eu zic sa riscati si s-o incercati ;).

Ingrediente:
*un dovleac in forma de para (Cucurbita moschata), decojit si taiat in bucati lungi
*1 lingura ulei de masline
*250g arpacas (eu am folosit grau integral, il aveam in casa)
*300g broccoli, taiat in bucati medii
*100g rosii uscate la soare, taiate
*1 ceapa rosie mica, taiata
*2 linguri de seminte de dovleac
*1 lingura capere, scurse
*15 masline negre, fara samburi
*o mana de frunze de busuioc, taiate
DRESSING:
* 5 linguri otet balsamic
* 6 linguri ulei de masline extra-virgin
* 1 lingura mustar Dijon
* 1 catel de usturoi, taiat fin

Preparare(20 min + 2h inmuiatul graului+1h fiertul graului):
1. Puneti la inmuiat graul/arpacasul pentru 2-3 ore.Dupa inmuiere, fierbeti in apa sarata timp de ~1h pana cand este facut, dar totusi al dente.
2.Incalziti cuptorul la 200° C.Puneti bucatile de dovleac itnr-o tava unsa cu ulei de masline.Coaceti 20 min (sau pana cand e gata).Intre timp, amestecati ingredientele dressingului intr-un bol, asezonati cu sare si piper (iese un sos maroniu, din cauza otetului balsamic).Scurgeti graul/arpacasul , puneti-l intr-un castron si turnati peste dressingul.Amestecati bine si lasati sa se raceasca.
3.Fierbeti broccoli in apa cu sare, apoi scurgeti si racoriti in apa rece (il ajuta sa-si pastreze culoarea).Scurgeti bine.Adaugati broccoli si restul ingredientelor in castronul cu grau/arpacas si amestecati bine.Se poate pastra timp de 3 zile in frigider.
Pofta buna!

2 comentarii:

CristinaK spunea...

O reteta intr-adevar interesanta, Cristina! Mi-ar placea sa o incerc :) ... sa vad cu ce inlocuiesc arpacasul, fiindca pe aici nu gasesc :(
O saptamana delicioasa!

Cristina spunea...

Draga CristiniK, eu am facut-o cu un grau integral care statea de ceva timp in camara.Dezavantajul este ca se fierbe mai greu decat arpacasul, dar asta sper sa nu te descurajeze.Multa bafta !

Trimiteți un comentariu