luni, 2 noiembrie 2009

Tagliatelle cu sos cremos de ciuperci si trufe negre



Ieri seara am avut o cina nemaipomenita, pentru ca am mancat trufe negre.Va recomand si voua sa incercati macar odata, pentru ca sunt cu totul deosebite.Ca sa va provoc sa incercati, va spun se zice ca ar avea proprietati afrodisiace, sunt dificil de gasit pentru ca cresc in subteran in simbioza cu anumiti copaci, iar aroma de trufa poate sa invadeze o intreaga incapere.Incercati macar odata, mai ales ca puteti gasi trufe romanesti - cele care scapa de la export.

Nu stiu cum vi se intampla voua, dar cand am in minte niste ingrediente, ma uit pe net/ reviste dupa retete cu ingredientele respective.Dar cand ajung acasa, constat ca modific radical reteta.Asa mi s-a intamplat si acum,sosul pe care-l gasisem initial pentru paste era minimalist, si probabil lasa papilelor gustative placerea de a se bucura numai de aroma trufelor.Insa mie mi-a iesit un sos mai elaborat, grozav de gustos si deloc simplist; chiar daca nu aveti trufe, incercati-l si nu veti da gres.Iar daca le aveti, atunci va iesi ceva de nota 20+ :).

Ingrediente pt. 4 portii:
*400 - 500 g tagliatelle
*50 g unt
*1 ceapa taiata marunt
*300 g ciuperci champinon
*400 ml smantana dulce
*100 g parmezan razuit
*1 trufa neagra (optional) - 10 g trufe sunt suficiente pt o portie
*sare, piper

Preparare(45-60 minute):
1.Se spala ciupercile si se taie feliute subtiri.Se incinge untul intr-o tigaie mare/ cratita si se pune ceapa la calit 3-4 minute.Se adauga apoi ciupercile si se lasa sa se caleasca 10-15 minute (trebuie sa se inmoaie si sa se evaporeze apa pe care si-o lasa).




2.Cat timp se calesc ciupercile, se umple o oala cu apa si se pune la fiert cu sare, eventual o lingura de ulei.
3.Se adauga smantana in cratita cu ciuperci,se fierbe ~10 minute. Se ia de pe foc si se adauga parmezanul ras, sare si piper (cat va place).Se amesteca bine sa se topeasca parmezanul.


4.Cand apa ajunge la punctul de fierbere se adauga pastele si se fierb conform instructiunilor de pe pachet.Tagliatellele mele erau proaspete, s-au fiert in 3-5 minute.Se scurg pastele si se adauga in sosul de ciuperci.

5.Trufa (in cazul in care aveti asa ceva) se spala foarte bine, cu o periuta, de pamant, apoi se feliaza foarte fin (exista un instrument special, dar nu il aveam).

6.Se impart pastele in farfurii, se decoreaza cu feliute de trufe si se servesc impreuna cu un pahar de vin alb.
Pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu