vineri, 28 martie 2014

Pate de soia mediteranean cu rosii uscate si masline - 100% post

In zilele de post, la micul dejun, prefer de cele mai multe ori o crema tartinabila. Cand nu aveam nimic in frigider, cumparam pate de soia Mandy (pe care eu l-am considerat a fi cel mai gustos cam din tot ce am incercat). Zilele trecute m-a traznit gandul sa ma uit ce contine si cumva m-am ingrozit: asa ca m-am hotarat - intrucat aveam o punga cu soia boabe cumparata - sa-mi fac propriul "pate".
Nu e genul de reteta pe care o faci in jumatate de ora, dar mie mi-a iesit suficient de mult, cat sa umplu multe caserole micute si sa le congelez. Se pastreaza excelent si sunt usor de luat atunci cand te trezesti ca nu ai ce manca la birou ;)!
Pate de soia mediteranean cu rosii uscate si masline - 100% post

Ingrediente (o cantitate considerabila):

*500g soia boabe
*1 morcov
*1 telina
*1 pastarnac
*2 cepe
*3 catei de usturoi
*3-6 linguri ketchup (home-made in cazul meu)
*1/2 -1 lingurita harissa (optional, dar recomandat pentru aroma)
*ulei de masline
*2-3 rosii uscate, cubulete
*o mana de masline, fara samburi, taiate
*1-2 lingurite busuioc (uscat)

Preparare (1 zi inmuiere+2-3 ore fiert+10 min mixare):
1.Inmuiati boabele de soia in multa apa (cam de 3 ori cantitatea de soia) pentru 24 ore.
2.Se pune soia la fiert impreuna cu morcovul, telina, pastarnacul si o ceapa. Eu am fiert-o cam 3 ore si tot parea cam tare insa s-a sfarmat foarte bine cu mixerul/blenderul de mana.
3.Se scurge soia de zeama in care a fiert, pastrandu-se o parte din aceasta si inlaturand ceapa, telina, pastarnacul si morcovul. Simultan, se calesc in 2 linguri de ulei o ceapa taiata marunt si 3 catei de usturoi. Se mixeaza boabele fierte de soia, cu morcovul, ceapa calita, ketchup, harissa, busuioc, adaugandu-se ulei si eventual din zeama in care a fiert soia, pentru o consistenta cremoasa. La sfarsit se adauga bucatele de rosii uscate si masline, apoi se poate servi pe paine prajita.
Este o reteta ieftina si spornica, gustoasa si sanatoasa.
Enjoy!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu