vineri, 2 septembrie 2011

Imam Bayildi - vinete umplute cu legume

E vineri, e zi de post, e sezonul vinetelor, asa ca ar fi pacat sa nu profitam de faptul ca sunt atat de proaspete si accesibile sa nu pregatim cat mai multe retete in care sa le oferim rolul principal.
Reteta de mai jos cred ca e una din clasicele bucatariei turcesti, numele ( imam bayildi - "imamul a Lesinat" ) provenind conform folclorului de la faptul ca un imam s-a insurat cu fata unui comerciant, care a  primit ca zestre o cantitate de ulei de masline.Ea ii tot gatea sotului vinete umplute cu legume, pana cand s-a terminat uleiul, lasand-o in imposibiliatea de a-i pregati sotului cina.La aflarea vestii, imamul ar fi lesinat.

 Ingrediente pt 4-6 portii:
*4 vinete medii
*3 linguri ulei de masline
*1 ceapa, taiata marunt
*2 catei de usturoi
*1 ardei verde
*1 ardei rosu
*patrunjel, taiat
*3 rosii mari, decojite, taiate bucati
*1/2 lingurita scortisoara
*piper negru, sare
*1/2 -1 lingurita zahar
*1/2 lamaie, zeama

Preparare (30 min):
1.Pune apa la fiert intr-o oala. Incalzeste cuptorul la 190°C.Taie in doua fiecare vanata, pe lungime.Scobeste miezul de la vanata si taie-l cubulete.Scufunda "cochiliile" de vanata in apa clocotita pentru 2 minute.Scurge-le.
2.Incinge uleiul, caleste ceapa pana se ingalbeneste, adauga usturoiul si caleste-l 2 minute; pune patrunjelul, vinetele tocate, rosiile, ardeii, scortisoara, sarea si piperul si fierbe 5 minute.Adauga sucul de lamaie si zaharul.
3.Pune vinetele inmtr-o tava, umple-le cu amestecul de mai sus.Acopera tava cu folie de aluminiu.Da la cuptor pt 25-30 min.


Enjoy!

2 comentarii:

Antonina Sofia Sociu spunea...

O minunatie! imi plac foarte mult vinetele!!

Cristina spunea...

Ma bucur mult, Antonia, ca-mi impartasesti sentimentele pentru vinete :)!

Trimiteți un comentariu