miercuri, 26 ianuarie 2011

Friptura de curcan cu sos de vin rosu


M-am intors :D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Si n-am venit cu mana goala, ci cu ditamai ploconu' .Sper sa va tentez cu reteta asta de sarbatoare - pregatita de altfel pentru ziua mea, de Sf. Ion ;)

Ingrediente pt. 8-10 portii:

o ceapa taiata sferturi
frunze de dafin
un curcan pregatit pentru copt, aproximativ 4-5 - 5.6 kg (dezghetat si spalat)
o cantitate de umplutura (vezi reteta de mai jos)
85g unt topit
1 varf de cutit de nucsoara macinata
10 felii de bacon
1 pahar de vin rosu
sare, piper
sos de vin rosu

Preparare (3 -4 ore):

1.Incinge cuptorul la treapta IV-a (190 grade C).umple curcanul cu sferturile de ceapa si cu 2 frunze de dafin.Impinge jumatate din umplutura sub piele de pe piept (o bagi pe la gat si formezi un soi de buzunar intre piele si carne) si leaga ciocanelele curcanului cu ata alimentara.
Cantareste curcanul umplut si stabileste timpul de coacere: 40 minute pentru fiecare kilogram.

2.Aseaza o folie de aluminiu intr-o tava de friptura (folia trebuie sa fie suficient de mare cat sa-ti permita sa sigilezi curcanul inauntru) si aseaa deasupra curcanul.Unge pieptul cu unt, presara nucsoara si sare si piper.Acopera pieptul cu feliile de bacon, toarna deasupra vinul si inveleste curcanul cu marginile foliei.

3.Pune curcanul la cuptor si deschide folia de aluminiu cu 90 minute inainte de finalul timpului de coacere.Indeparteaza feliile de bacon si scurge excesul de grasime din tava.Lasa folia deschisa si pune din nou curcanul la cuptor.Stropeste din cand in cand friptura cu sucurile din tava.Cu 30 minute inainte de finalul timpului de preparare pune in cuptor si chiftelutele formate din restul de umplutura.

4.Pentru a testa daca friptura de curcan este gata, inteapa carnea de pe pulpe cu o furculita.Daca zeama este inca rozalie, mai lasa friptura la cuptor inca 15 minute si testeaza din nou.Cand friptura este gata, scoate-o din tava si aseaz-o pe un platou impreuna cu chiftelutele din umplutura si acoper-o cu o folie de aluminiu, peste care se aseaza prosoape de bucatarie ca sa ramana calda.Lasa friptura deoparte 30 minute inainte de a o taia.
Decoreaza cu frunze de dafin si serveste.

V.N. per portie: 476 calorii,74 g proteine,0 carbohidrati, 19g grasimi, 0 fbre, 0 zahar

Sfat: la momentul respectiv, nu am gasit curcan mai mic de 7 kg, asa ca am calculat proportional cantitatile celorlalte ingrediente folosite.Din curcanul de 7 kg ies cam 14-16 portii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu