marți, 6 octombrie 2009

Supa de rosii si dovleac copt cu rouille croutons



Cand va apucati de supa asta trebuie sa fiti satui, intrucat aroma degajata de coptul legumelor este fantastica, si v-ar putea face sa le mancati direct din cuptor.Si ar fi mare pacat sa nu incercati supa asta cu arome de toamna!

Ingrediente pt. 6 portii (~75 minute):
PENTRU SUPA
*1 bucata dovleac de ~900 g, curatat de coaja si taiat bucati
*450g rosii
*6 catei de usturoi,necuratati
*1 ramurica de rozmarin
*2 ramurele de cimbru
*1 ceapa rosie, curatata si taiata in 8 bucati
*4 linguri de ulei extravirgin de masline
*1.2 l supa de legume
PENTRU SOSUL ROUILLE CROUTONS
*1 varf de cutit de sofran
*1 catel de usturoi, taiat in bucati
*1 ardei chilli rosu proaspat, curatat de samburi si taiat in bucati
*1 galbenus de ou
*1 lingura de otet din vin rosu
*5 linguri de ulei de floarea soarelui
*3 linguri de ulei extravirgin de masline
*12 felii subtiri de paine frantuzeasca (as crede ca merge si altfel de paine ;) )
*branza gruyere rasa , la servire (eu am pus parmezan)

Preparare:
1.Se incalzeste cuptorul la 220° C.Se pun toate ingredientele supei (legumele), cu exceptia supei, intr-o tava.Se intorc cu mana,astfel incat sa fie toate invelite in ulei.

2.Se coc timp de 35-40 minute, intorcandu-se din cand in cand, pana cand devin foarte moi.Se inlatura coaja usturoiului.

3.Se pun ingredientele intr-un blender impreuna cu supa de legume (eu aveam supa in care fiersesem niste ciuperci, apoi am completat cu apa).Se pune intr-o oala si se asezoneaza dupa gust.
4.Pentru crutoane cu rouille (care e un sos aromat de regula cu usturoi , sofran si cayenne sau boia) se procedeaza in felul urmator: se inmoaie sofranul intr-o lingura de apa pentru a elibera culoarea.
5.Se toaca usturoiul, chili-ul cu putina sare intr-un mojar cu pistil pana se obtine o pasta (sau se foloseste un mixer de mana).Se amesteca galbenusul de ou cu otetul.Se amesteca cele doua tipuri de ulei si se toarna gradual, amestecand constant.La sfarsit, cand sosul e gata, se adauga amestecul de usturoi cu chili si lingura de apa cu sofran.Se asezoneaza dupa gust (iese ca o maioneza).
6.Se ung feliile de paine cu putin ulei si se coc la cuptor timp de 5 minute, pana capata o culoare aurie.
7.La servire, se reincalzeste supa si se toarna in boluri.Se aranjeaza crutoanele,rouille si branza rasa pentru ca fiecare sa se serveasca.
Pofta buna!

Sfat: Pentru o supa de post sau daca aveti probleme cu colesterolul, renuntati la sosul rouille.Supa merge de minune si fara.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu