joi, 28 februarie 2013

Risotto alb a la Jamie Oliver

Am facut risotto prima data acum cateva luni, dar de abia acum mi-am regasit pozele in calculator.  Cert e ca risotto nu seamana absolut deloc cu pilaful pe care-l face mama sau bunica ta, este cremos si aromat si satios, si foarte usor de facut. Plus ca e foarte versatil, tot timpul mai poti adauga cate ceva in el care-l transforma complet (de exemplu, verdeturi, anghinare, rosii, ciuperci - voi reveni cu o postare pe tema asta). 
Jamie a fost langa mine cand il pregateam (luasem cartea in bucatarie si e scrisa in asa fel incat parca se uita peste umarul tau si-ti da indicatii :) ) si a iesit perfect din prima. Resturile, care n-au fost multe, le-am mancat si reci a doua zi, tot au fost grozave. 
Dar hai sa va dau reteta, asa cum o formuleaza Jamie:


Risotto alb a la Jamie Oliver

Ingrediente (6 portii):
*1.1l supa de pui (peste sau legume - eu am facut cu supa de pui)
*2 linguri ulei de masline
*o bucatica de unt
*o ceapa mare, curatata si tocata marunt
*2 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
*1/2 telina, curatata si tocata marunt (una medie)
*400g orez alb
*2 pahare de vin alb sec sau vermuth
*70g unt
*115 g parmezan proaspat ras
*sare si piper proaspat macinat

Preparare (~40 min):

1.Incalziti supa. Puneti uleiul de masline si bucatica de unt intr-o cratita, adaugati ceapa, usturoiul si telina si caliti-le la foc mic ~15 minute, fara sa se rumeneasca, Acesta este soffritto. Cand legumele s-au inmuiat, adaugati orezul si mariti flacara.
2.Acum orezul va incepe sa se prajeasca incet, deci amestecati continuu. Dupa un minut va fi usor transparent. Adaugati vinul si amestecati in continuare - va raspandi o aroma fantastica. Alcoolul se va evapora, dand orezului un gust placut.
3. Dupa ce orezul a absorbit vinul, adaugati primul polonic de supa fierbinte si un praf de sare. Micsorati flacara pentru ca stratul de orez din exterior sa nu fiarba mai repede. Adaugati in continuare supa, polonic cu polonic, amestecand si scotand prin frecare amidonul cremos din boabele de orez; asteptati de fiecare data sa se absoarba supa inainte de a adauga polonicul urmator.Totul va dura circa 15 minute. Gustati orezul sa vedeti daca este fiert. Daca nu, mai adaugati supa pana cand orezul devine moale, dar opune putina rezistenta la mestecat. Nu uitati sa potriviti de sare si piper. Daca se termina supa inainte ca orezul sa fie gata, adaugati apa fierbinte.
4.Luati orezul de pe foc si adaugati untul si parmezanul. Amestecati bine. Puneti capacul si lasati orezul sa stea 2 minute. Aceasta este cea mai importanta parte pentru a reusi un risotto perfect, uluitor de cremos. Serviti-l cat mai repede, cat isi pastreaza textura frumoasa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu