marți, 12 februarie 2013

Lasagna clasica


Zilele astea am tinut-o pare-se numai in paste, si cu cat mai pline de calorii cu atat mai gustoase. Parca nici vremea de afara nu m-a inspirat la altceva decat la un fel clasic si delicios care garantat ii place oricui. Reteta clasica de lasagna se face cu sos ragù - sos rosu de carne de vita, desi am citit ca exista si varianta cu carne de cal, si nu doar la englezi :) si sos alb bechamel. In trecut, bechamelul imi ridica ceva probleme, pana cand in sfarsit am descoperit care era problema mea de tot imi ieseau cocoloase: laptele nu era caldut. Deh, cat traieste omul invata...Acus sa va zic reteta:

Lasagna clasica



Ingrediente (6 portii)
*o cutie de paste pentru lasagna Barilla (500g)
*700g carne de vita tocata, macra (noi luam o bucata de pulpa si rugam macelarul s-o toace)
*o ceapa mare, tocata 
*2 morcovi, curatati si rasi
*o telina medie, curata si rasa
*un praz mic, spalat, curatat, feliat
*250 ml vin rosu
*300 ml suc de rosii
*o legatura de patrunjel
*condimente: busuioc, oregano, seminte de fenicul 
*patrunjel verde
*1 l lapte
*60 g unt
*30g faina
*nucsoara
*parmezan (optional, ca s-o transformati intr-o bomba calorica :D )

Preparare (vreo 2-3 ore, dar nu conteaza :) ):

1.Sosul ragù:  Punem pe foc un ceaun / o tigaie mare, cand s-a incins, adaugam carnea de vita, si calim vreo 5 minute pana isi schimba culoarea (eu am vrut s-o fac fara ulei, mai dietetica). Adaugam apoi ceapa si legumele, amestecam bine, carnea isi lasa sucul propriu, la fel si legumele. Turnam vinul, sucul de rosii si ierburile - busuioc, oregano, seminte de fenicul care ii dau o aroma senzationala, dam focul incet si lasam sa fiarba molcom ca nu ne grabeste nimeni (btw, ati mancat ceva, macar o gustarica, da ?). Se lasa macar o ora (eu am lasat vreo 2, ca asa am auzit un italian spunand candva.. ). Cand se mai raceste, se adauga patrunjelul tocat marunt.

2.Sosul bechamel: intr-o cratita se pune untul sa se topeasca pe foc.Cand este complet lichid, se adauga faina, si se amesteca cu o lingura de lemn. Constatam ca a devenit ca un "aluat", moment in care turnam un polonic cu lapte caldut. Amestecam pana la incorporare, apoi alt polonic si tot asa pana se termina laptele (la un moment data am  inlocuit lingura cu telul si a fost mult mai bine). Condimentam cu sare, piper si nucsoara si lasam sa mai fiarba inca 10-15 minute.

3.Ne pregatim de asamblare: intr-o tava suficient de mare (am folosit tava pentru cuptorul aragazului), punem din abundenta sos bechamel, apoi un rand de foi de lasagna - pentru tava mea, au iesit cam 4 straturi, asa ca faceti-va si voi un calcul ca sa stiti cum sa va dozati sosurile. Se alterneaza straturi de lasagna cu sosul ragù  si cu bechamel. Ultimul strat - de deasupra - este de bechamel unde eventual, presarati parmezan din belsug. Dati la cuptor pentru  30-35 minute.

Enjoy!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu