joi, 14 februarie 2013

Canneloni cu spanac si urda a la Jamie Oliver

Jamie Oliver e clar chef-ul meu preferat, si da, pe langa talentele lui in bucatarie si personalitatea lui placuta, si pe langa faptul ca s-a implicat in atatea proiecte in folosul comunitatii, mi se pare si un tip atragator (si familist) ! Gata cu declaratiile de dragoste, desi pica bine de Valentine's anul asta :). 
Eu am 2 carti de-ale lui, reteta de azi este din "La masa cu Jamie", si inca mai am foarte multe mancarici de experimentat de acolo. Iat-o pe cea de azi, fix cum spune el:












Ingrediente (4 portii):
*2 cuburi de unt
*ulei de masline
*2 catei de usturoi, curatati si taiati felii subtiri
*o mana mare de maghiran sau oregano proaspat, tocat mai mare
*un sfert de nucsoara rasa
*8 maini mari de spanac, spalat bine (cam 1 kg)
*o mana de busuioc proaspat, cu tulpinile tocate si frunzele rupte bucatele
*sare de mare si piper negru proaspat macinat
*2 conserve a cate 400g rosii tocate
*1 varf de cutit de zahar
*400g urda sfarmata  (eu am pus branza de vaci)
*2 maini de parmezan ras
*16 bucati de cannelloni (eu am folosit 20)
*200g mozzarella, rupta bucati
*500 ml smantana dulce
*3 file de ansoa tocate marunt
*2 maini de parmezan proaspat, ras

Preparare (~1 h):
1.Incingeti cuptorul la 180°C. Gasiti o tava din metal sau un vas rezistent la cuptor suficient de mare pentru a aseza in el pastele cannelloni intr-un singur strat. Astfel se vor acoperi bine cu sos si se vor rumeni cum trebuie deasupra. Cand prepar aceasta mancare acasa, eu folosesc o singura cratita, ca sa n-am prea multa bataie de cap cu spalatul! Luati tava de metal sau o cratita, puneti-o pe foc mare si adaugati untul, putin ulei de masline, unul dintre cateii de usturoi feliati, o mana de maghiran sau oregano si nucsoara rasa. Pana cand se incalzeste cratita, usturoiul ar trebui deja sa fie moale. Puneti atata spanac cat incape in cratita. Amestecati continuu; va scadea repede, asa ca veti mai putea adauga spanac pana cand se termina. Zeama se va evapora, dar nu este nicio problema. Daca fierbeti spanacul in acest fel, substantele nutritive raman intacte, spre deosebire de fierberea in apa.
Dupa 5 minute, puneti spanacul intr-un castron mare si lasati-l sa se raceasca putin. 
2.Puneti cratita din nou pe foc, adaugati putin ulei de masline, celalalt catel de usturoi feliat, tulpinile de busuioc si rosiile, apoi umpleti una din cutiile goale de rosii cu apa rece si turnati-o peste sos (am omis apa asta, sosul meu era deja prea lichid ). Asteptati sa fiarba, apoi micsorati flacara, adaugati un varf de cutit de sare si  piper, puneti si zaharul si fierbeti la foc mic 10 minute, pana cand obtineti un sos de rosii nu prea gros. Luati cratita de pe foc si adaugati frunzele de busuioc.
3.Spanacul trebuie sa se fi racit, asa ca scurgeti excesul de lichid, tocati-l marunt si turnati-l inapoi in castron (l-am pus in blender cu tot cu branza si am mixat) . Amestecati-l bine cu lichidul, adaugati urda si o mana de parmezan, apoi, cu ajutorul unei pungi, introduceti umplutura in cannelloni. Luati o punga pentru sandvisuri si puneti amestecul de spanac intr-un colt al acesteia. Apoi rasuciti punga la gura si taiati un colt.Presati cu atentie umplutura in cannelloni, astfel incat toate sa fie bine umplute - e foarte simplu.
4.Asezati pastele peste sosul de rosii din cratita, sau turnati sosul de rosii in vasul pentru cuptor si asezati pastele deasupra. Ca sa preparati sosul alb, amestecati smantana, fileurile de ansoa si cele 2 maini de parmezan cu putina sare si piper, apoi diluati-l cu putina apa (am avut surpriza sa constat ca amestecand la blender, sa fac frisca cu parmezan si ansoa :D), pentru a-l putea intinde cu lingura peste cannelloni. Stropiti sosul cu ulei de masline, presarati parmezanul ramas si bucatile de mozzarella si coaceti timp de 20-25 minute, pana cand pastele devin aurii si sosul incepe sa formeze bule.
Enjoy!



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu