Gustul delicios de zacusca ma readuce de fiecare data cu gandul la clipele copilariei, asa ca nu as fi ratat momentul realizarii acestei nemaipomenite conserve de iarna, sub atenta supraveghere a mamei.Evident, voi nu e cazul s-o faceti din cantitatile astea astronomice :) , dar noi suntem o familie maricica..
Ingrediente pt multe borcane care sa va ajunga o iarna intreaga:
*6 kg vinete
*10-12 kg gogosari+ardei capia
*3 kg de rosii / ~ 1l suc de rosii
*2 kg de ceapa
* 1 -1,5 l ulei
*piper (boabe), coriandru, sare, foi de dafin
Preparare:
1.Rosiile se fac suc, care se scade pana se face gros ca bulionul (mama a facut suc de rosii cu ceva timp in urma, asa ca am folosit din acela) .
2.Vinetele se coc si se lasa sa se scurga cateva ore ( cumparasem cu cateva saptamani in urma multe kilograme de vinete pe care le-am copt , curatat, tocat si congelat - eu sunt o mare fana a salatei de vinete; vinetele cele mai putin aspectuoase le-am pus separat si le-am folosit la zacusca).
3.Se coc ardei si gogosarii, apoi se taie cu cutitul in bucatele.Incercati sa pastrati zeama care se formeaza in interiorul lor in timpul coacerii, e delicioasa de pus in zacusca.
4.Ceapa taiata maruntel se caleste in 1 l de ulei.
5.Se pun toate la fiert timp de 3-4 ore mestecandu-se constant, pana cand uleiul iese la suprafata.
6.Se pune foarte fierbinte in borcane (incalzite; aveti grija sa nu ramana spatii cu aer ; se elimina lovindu-se borcanul ca sa se aseze zacusca mai bine)care se leaga bine si se pun sa fiarba la bain-marie 15-20 de minute sau se pune la fiert niste ulei (100 ml) care se pune deasupra zacustei astfel icnat sa se formeze o pelicula , apoi se pune capacul (realizandu-se o vidare).
Pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu