marți, 15 septembrie 2009

Zacusca cu vinete si gogosari




Gustul delicios de zacusca ma readuce de fiecare data cu gandul la clipele copilariei, asa ca nu as fi ratat momentul realizarii acestei nemaipomenite conserve de iarna, sub atenta supraveghere a mamei.Evident, voi nu e cazul s-o faceti din cantitatile astea astronomice :) , dar noi suntem o familie maricica..


Ingrediente pt multe borcane care sa va ajunga o iarna intreaga:
*6 kg vinete
*10-12 kg gogosari+ardei capia
*3 kg de rosii / ~ 1l suc de rosii
*2 kg de ceapa
* 1 -1,5 l ulei
*piper (boabe), coriandru, sare, foi de dafin

Preparare:
1.Rosiile se fac suc, care se scade pana se face gros ca bulionul (mama a facut suc de rosii cu ceva timp in urma, asa ca am folosit din acela) .

2.Vinetele se coc si se lasa sa se scurga cateva ore ( cumparasem cu cateva saptamani in urma multe kilograme de vinete pe care le-am copt , curatat, tocat si congelat - eu sunt o mare fana a salatei de vinete; vinetele cele mai putin aspectuoase le-am pus separat si le-am folosit la zacusca).

3.Se coc ardei si gogosarii, apoi se taie cu cutitul in bucatele.Incercati sa pastrati zeama care se formeaza in interiorul lor in timpul coacerii, e delicioasa de pus in zacusca.










4.Ceapa taiata maruntel se caleste in 1 l de ulei.













5.Se pun toate la fiert timp de 3-4 ore mestecandu-se constant, pana cand uleiul iese la suprafata.












6.Se pune foarte fierbinte in borcane (incalzite; aveti grija sa nu ramana spatii cu aer ; se elimina lovindu-se borcanul ca sa se aseze zacusca mai bine)care se leaga bine si se pun sa fiarba la bain-marie 15-20 de minute sau se pune la fiert niste ulei (100 ml) care se pune deasupra zacustei astfel icnat sa se formeze o pelicula , apoi se pune capacul (realizandu-se o vidare).











Pofta buna!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu