miercuri, 17 aprilie 2013

Foietaj cu ciuperci - 100% post

Facultatea pe care am terminat-o eu are sediul pe langa Apaca - in Bucuresti - iar eu mi-am petrecut studentia mancand merdenele de la patiseria din colt - pana in prezent cred ca sunt cele mai bune merdenele pe care le poti gasi in oras (da, unsuroase si pline de calorii :) ). Zilele trecute, avand drum prin zona, m-am oprit si am luat o dobrogeana cu ciuperci, o chestie chiar scarbosica ("umplutura" de ciuperci era un soi de ciulama mega-inchegata si fara smantanici, zemuri de pui, etc, cu vagi urme de ceapa si ciuperci - cred ca aveai nevoie de microscop sa le descoperi; am mancat cam jumate apoi am scapat de ea). Ofiticata, m-am intors acasa cu aceasta idee in minte, sa fac niste pateuri or smth similar cu ciuperci. Bune!
Foietaj cu ciuperci - 100% post

Ingrediente (pt nush cate bucati):
*400g aluat foietaj din comert (am luat Bella..?)
*500g ciuperci, curatate de pamant
*1 ceapa mica, curatata si tocata
*1/2 praz mic, tocat (inlocuieste cu ceapa daca nu ai la indemana)
*2-3 linguri de ulei
*2 linguri pasta de ardei
*2-3 catei de usturoi, curatati si taiati
*1 legatura de patrunjel, spalat si taiat marunt
*busuioc uscat, coriandru macinat, piper
*1 lingura de suc de rosii/pasta de rosii - optional

Preparare (30 minute):
1.Aluatul se dezgheata la temperatura camerei - asta scria pe al meu, asta am facut. Se porneste cuptorul.
2.O tigaie antiaderenta se pune pe foc, la incins, impreuna cu ciupercile - le lasi sa se faca in suc propriu si cu un strop de sare ~10 min. In alta tigaie, pui la incins uleiul, apoi adaugi ceapa si usturoiul, le lasi la calit la foc mic pana se inmoaie ~3 minute.
3.Eu am folosit blenderul pentru a face umplutura: am aruncat ciupercile, ceapa cu tot cu uleiul ramas, busuioc si coriandru, si le-am mixat pana s-au omogenizat. Apoi am amestecat in alt bol, pasta de ardei (poti sa controlezi cantitatea, sa pui mai putina ca amestecul sa nu fie prea moale), patrunjelul tocat, si am condimentat cu sare.
4. Se intinde aluatul (se desface folia de plastic de pe aluat, nu am intervenit cu nimic asupra lui), l-am taiat in doua, apoi am distribuit in mod egal umplutura si am format 2 suluri, pe care le-am taiat in bucati relativ egale. Se ung superficial cu o pensula inmuiata in suc de rosii - pentru o crusta colorata si apetisanta.
5.Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt mini-pateurile si se dau la copt pentru ~12-15 minute (trebuie sa te uiti din cand in cand la ele, depinde foarte mult de cuptorul pe care-l ai si de cum coace). Se scot, se lasa sa se raceasca putin si se servesc. Daca mai ramane ceva, sunt foarte bune si a doua zi :).
Enjoy!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu