luni, 25 martie 2013

Risotto cu vin rosu, praz si mazare

Vinul rosu ii da un gust mult mai pregnant acestui risotto, insa dulceata prazului, a boabelor de mazare si a dovlecelui reusesc sa faca un ansamblu armonios si gustos. Initial cand m-am gandit la risotto voiam sa-l fac cu vin alb, insa dupa o temeinica cercetare prin casa am descoperit ca stateam foarte prost la capitolul vin si a trebuit sa improvizez cu vinul asta rosu de tara. Stateam prost si la capitolul orez, aveam doar cu bob lung, zacea undeva intr-un colt si bucata de praz pe care am folosit-o, la fel si dovlecelul. Insa a iesit o combinatie tare gustoasa, pe care v-o recomand!
P.S. Iti sugerez sa faci toata cantitatea de mai jos, chiar daca nu ai nevoie de atatea portii, maine vin cu o sugestie pentru restul de risotto ;)

Risotto cu vin rosu, praz si mazare

Ingrediente (6 portii):
*400 g orez cu bob rotund ( Arborio, Vialone Nano, etc)
*1.1l  apa (poti folosi si supa de pui / legume ) - ar fi bine sa ai un pic de lichid extra, nu stii cat de repede sau nu fierbe orezul
*2 linguri ulei de masline
*o bucatica de unt
*un praz mare, curatat si tocat marunt
*2 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
*1/2 telina medie, curatata si tocata marunt
*400g orez alb
*2 pahare de vin rosu sec
*o mana generoasa de mazare congelata
*un dovlecel, taiat felii
*70g unt
*115 g parmezan proaspat ras
*sare si piper proaspat macinat

Preparare (~40 min):

1.Incalzeste supa / apa. Pune uleiul de masline si bucatica de unt intr-o cratita, adauga prazul, usturoiul si telina si caleste-le la foc mic ~15 minute, fara sa se rumeneasca. Cand legumele s-au inmuiat, adauga orezul si mareste flacara.
2.Orezul va incepe sa se prajeasca incet, deci amesteca continuu. Dupa un minut va fi usor transparent. Adauga vinul si amesteca in continuare, pana la evaporare.
3.Dupa ce orezul a absorbit vinul, adauga primul polonic de apa / supa fierbinte si un praf de sare. Micsoreaza flacara pentru ca stratul de orez din exterior sa nu fiarba mai repede. Apoi, adauga in continuare apa /supa, polonic cu polonic, amestecand si scotand prin frecare amidonul cremos din boabele de orez; astepta de fiecare data sa se absoarba supa inainte de a adauga polonicul urmator. Totul va dura circa 15 minute. Gusta orezul sa vezi daca este fiert. Daca nu, mai adauga lichid pana cand orezul devine moale, dar este putin al dente. Spre final, cand ti-au mai ramas cam 300 ml lichid, adauga o portie generoasa de mazare congelata si amesteca bine - se va fierbe foarte repede.
4. Dovlecelul feliat il calesti in 1-2 linguri de ulei pana se inmoaie putin (~3-4 minute; mie imi place sa ramana un pic crocant).
5.Ia orezul de pe foc si adauga untul si parmezanul. Amesteca bine. Lasa amestecul sa se odihneasca 2 minute ca sa devina cremos. Serveste-l imediat, cu un pahar de vin si poate o salata (eu am facut o salata de primavara cu ridichi, castravete si laptuca).
Enjoy!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu