joi, 21 martie 2013

Paste alla Norma

Reteta aceasta de paste era asa de populara in secolul 19 in Sicilia, inca au numit-o "alla Norma" dupa opera "Norma" a compozitorului Bellini, asta ca sa le onoreze pe amandoua. Si pentru ca eu am fost de curand la opera, cat si pentru faptul ca reteta asta s-ar putea sa va trezeasca si chef de a incerca si altceva italian (asta lasand la o parte parmezanul, pizza, Chianti, etc) indraznesc sa va provoc sa ascultati si o bucatica din opera asta, in interpretarea Mariei Callas (ori va tai pofta de mancare, ori va fac sa savurati si cu alte simturi ;) )!

Paste alla Norma 

Ingrediente (3 portii):
*o vanata mare, taiata bastonase
*350g paste (eu am folosit orecchiette, le-am luat din Auchan)
*~300g rosii taiate cubulete  sau o conserva mica de rosii in suc de rosii
*2 catei usturoi, curatati si tocati marunt
*o ceapa medie, curatata si tocata marunt (eu am folosit o bucata de praz)
*o bucata generoasa de ricotta/ feta (mie imi place feta ~ telemeaua de oaie de Sibiu)
*busuioc verde/ patrunjel
*5-6 linguri ulei de masline

Preparare (20 min):
1.Taie vanata in bastonase sau cubulete, cum doresti. Presara sare si lasa apa sa iasa din bucatele de vanata. Pune o oala cu apa pe foc pentru paste.
2.Pregateste sosul de rosii: incinge 2 linguri de ulei de masline, adauga ceapa si usturoiul, caleste la foc mic pana se inmoaie ~10 minute, apoi adauga rosiile taiate cubulete (daca sunt proaspete) si lasa-le pentru ~10 minute pe foc, pana se formeaza un sos  sau conserva cu rosiile in suc de rosii (poti zdrobi cu lingura rosiile, sau poti pasa tot amestecul). Condimenteaza cu sare si piper si adauga si un strop de zahar pentru a compensa aciditatea rosiilor.
3.Intre timp, tamponeaza cu hartie prosop bucatile de vanata, si caleste-le pana se inmoaie in 2-3 linguri de ulei de masline, intr-o alta tigaie. (~10 minute)  la foc mediu; pune pastele la fiert in apa clocotita cu sare (pe ale mele scria ca in 12 minute se fac al dente).
4.Scurge pastele (opreste putina apa, poate vrei sa subtiezi putin sosul de rosii), amesteca-le cu sosul de rosii  si adauga bucatelele de vanata prajita si branza pe deasupra, decoreaza cu busuioc sau patrunjel si serveste imediat.
Enjoy!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu