Reteta asta este una delicioasa, si nu pot spune ca am mancat in multe locuri din Bucuresti ceva la fel de bun sau mai bun, din pacate majoritatea improvizeaza si adauga frisca si alte adaosuri ca sa sporeasca crema si sa iasa cat mai ieftina. Aceasta e o varianta stilizata a maestrului patiser Pierre Herme preluata din cea mai grozava revista de bucatarie, Good Food.Gust de nota 20, aspect nota 20 , si nu e deloc dificil de preparat!
Ingrediente pt 8 portii:
24 biscuiti Savoiardi
Sos de fructe de padure
*300g capsuni
*cateva fructe de zmeura sau afine
*30g zahar
*o lingura kirsch sau visinata
Crema de mascarpone
*400g smantana dulce
*400g Mascarpone la temperatura camerei
*o lingurita esenta de vanilie sau 1 baton de vanilie
*100g zahar
*80g galbenusuri (~4) la temperatura camerei
*4g gelatina (2 foi)
*30g zahar
Preparare (45 min):
1.Incepeti cu sosul de fructe de padure, ca sa dati timp biscuitilor sa se imbibe bine.Capsunile, zaharul si alcoolul se mixeaza bine in blender pana devin o pasta omogena.
2.Biscuitii se taia in 4 bucati, se pun in sos si se lasa 15-20 minute, astfel incat sosul sa ii inmoaie.Dupa ce s-au inmuiat, asezati-i intr-un rand pe fundul formei (fie intr-un vas mare, fie in cateva castronele pentru portii individuale).Puteti turna putin sos peste biscuti in forma si puteti pune zmeura, afine si chiar visine din visinata daca doriti.
3.Intre timp, puneti smantana la fiert cu batonul de vanilie si lasati-l la infuzat 15-20 minute.Puneti foile de gelatina intr-un vas cu apa rece.
4.Frecati galbenusurile cu zaharul sa se topeasca, fara sa apuce sa se faca spuma.
5.Turnati crema fierbinte (de smantana) putin cate putin peste oua si amestecati bine.Puneti din nou pe foc mic compozitia si amestecati continuu cu o lingura de lemn pana cand temperatura ajunge la 85°C (sau, daca nu aveti termometru, pana ramane semn atunci cand treceti un deget pe lingura de lemn).
6.Strecurati crema intr-un alt vas.Stoarceti foile de gelatina intr-un prosop si puneti-le in crema fierbinte, amestecand bine sa se topeasca/ daca folositi gelatina granulata, lasati-o cateva minute la inmuiata in cateva linguri de apa (urmati instructiunile de pe pachetel).
7.Cand crema de vanilie ajunge la temperatura mainii dvs, adaugati mascarpone, in 3-4 reprize, amestecand cu grija pana se omogenizeaza.Crema va fi in acest moment destul de lichida, asa ca e bine sa o turnati cu grija peste biscuiti.
Formele se pun imediat la rece, unde trebuie sa stea minim 6h.Desertul poate sta pana la 2 zile in frigider, insa gustul si textura sunt optime daca este servit in primele 24h.
Enjoy!
Ingrediente pt 8 portii:
24 biscuiti Savoiardi
Sos de fructe de padure
*300g capsuni
*cateva fructe de zmeura sau afine
*30g zahar
*o lingura kirsch sau visinata
Crema de mascarpone
*400g smantana dulce
*400g Mascarpone la temperatura camerei
*o lingurita esenta de vanilie sau 1 baton de vanilie
*100g zahar
*80g galbenusuri (~4) la temperatura camerei
*4g gelatina (2 foi)
*30g zahar
Preparare (45 min):
1.Incepeti cu sosul de fructe de padure, ca sa dati timp biscuitilor sa se imbibe bine.Capsunile, zaharul si alcoolul se mixeaza bine in blender pana devin o pasta omogena.
2.Biscuitii se taia in 4 bucati, se pun in sos si se lasa 15-20 minute, astfel incat sosul sa ii inmoaie.Dupa ce s-au inmuiat, asezati-i intr-un rand pe fundul formei (fie intr-un vas mare, fie in cateva castronele pentru portii individuale).Puteti turna putin sos peste biscuti in forma si puteti pune zmeura, afine si chiar visine din visinata daca doriti.
3.Intre timp, puneti smantana la fiert cu batonul de vanilie si lasati-l la infuzat 15-20 minute.Puneti foile de gelatina intr-un vas cu apa rece.
4.Frecati galbenusurile cu zaharul sa se topeasca, fara sa apuce sa se faca spuma.
5.Turnati crema fierbinte (de smantana) putin cate putin peste oua si amestecati bine.Puneti din nou pe foc mic compozitia si amestecati continuu cu o lingura de lemn pana cand temperatura ajunge la 85°C (sau, daca nu aveti termometru, pana ramane semn atunci cand treceti un deget pe lingura de lemn).
6.Strecurati crema intr-un alt vas.Stoarceti foile de gelatina intr-un prosop si puneti-le in crema fierbinte, amestecand bine sa se topeasca/ daca folositi gelatina granulata, lasati-o cateva minute la inmuiata in cateva linguri de apa (urmati instructiunile de pe pachetel).
7.Cand crema de vanilie ajunge la temperatura mainii dvs, adaugati mascarpone, in 3-4 reprize, amestecand cu grija pana se omogenizeaza.Crema va fi in acest moment destul de lichida, asa ca e bine sa o turnati cu grija peste biscuiti.
Formele se pun imediat la rece, unde trebuie sa stea minim 6h.Desertul poate sta pana la 2 zile in frigider, insa gustul si textura sunt optime daca este servit in primele 24h.
Enjoy!
4 comentarii:
wow cum arata ! imi place la nebunie !
mmmmm....Ti-ai iesit f.bine!!!
pt. mai multe idei:
http://www.netpizza.ro/desert
Arata de milioane !Imi place :)
Trimiteți un comentariu