Zilele trecute, profitand de faptul ca
eram in concediu, mi-am propus sa incerc o noua reteta de zacusca.Cu
ciuperci.Tot ce gaseam pe net nu parea foarte interesant, asa ca am pus
mana pe cartea lui Radu Anton Roman, "Bucate, vinuri si obiceiuri
romanesti".Pe Radu, Dumnezeu sa-l odihneasca, l-am admirat mult,
emisiunea lui de pe ProTv mi se parea plina de originalitate, savoare si
farmec, si la fel e si cartea asta .Da' gata cu reclama, si hai sa va
spun despre reteta asta:
Ingrediente (pt ~23 borcane de 720 ml):
*6kg ciuperci tinere, tari (eu am pus 1 kg de galbiori si restul champignon)
*3kg ceapa
*25 gogosari rosii, mari ( ai mei au avut 4.4 kg)
*25 ardei capia (~3.8 kg)
*6 vinete potrivite (~5.8kg)
*4 kg rosii
*1.5 l ulei (dupa gustul meu a iesit cam uleioasa, eu as mai reduce putin cantitatea)
*2 pahare de vin
*ceva foi de dafin
*2 lingurite piper boabe
*sare - cam 1-2 linguri la 3 litri de zacusca
*piper macinat, boia iute (cine vrea) - eu am pus si coriandru macinat, care-mi place foarte mult, patrunjel, busuioc si maghiran, plus un pic de zahar
Preparare (1 zi intreaga, si din pacate nu exagerez) :
1.Ardeii capia si vinetele se coc pe plita, se curata de pielite si se lasa sa se scurga.
2.Ceapa si gogosarii se grijesc, apoi se trec prin masina (sau
in vremuri moderne, prin robot; eu totusi, as taia ceapa solzisori, mi
s-a parut ca a iesit un pic cam "curgatoare" zacusca, desi minunata ca
gust).
3.Se toaca vinetele si ardeii capia (mie imi place sa vad bucatile de ardei , asa ca le-am taiat ceva mai mari)
4.Se grijesc ciupercile, se toaca bucatele (eu
am zis sa profit la maxim de tehnologia disponibila in bucatariesi
le-am taiat feliute; totusi cred ca e mai bine sa le taiati bucatele;
feliile mele prea s-au "topit")
5.Se curata rosiile de partile tari, se toaca pasta (traiasca robotul!)
6.Ceapa se pune la calit in ulei incins, un minut cat sa se-nmoaie
7.Se adauga ciupercile, 2 pahare de vin, sa undeasca vreo jumatate de ora
8.Se
mai pun la foc pe rand, amestecand bine, si gogosarii si ardeii capia,
si vinetele, si rosiile, cu foi de dafin si piper boabe, piper macinat
si boia iute
9.Cand toate sunt impreuna si scot clabuci de caldura, se mai lasa sa fiarba linistit o jumatate de ora, amestecand mereu.
10.Gata, se potriveste zacusca de sare, se pune in borcane, se toarna putin ulei fierbinte, mai buna nu poate fi (am sarit peste partea cu turnatul de ulei fierbinte).
11.Pentru siguranta, se pun borcanele cu zacusca legate intr-o cratita mare, la fiert, inca o jumatate de ora
Si ca sa-l citez pe Radu pana la capat:
"Asta din urma e Zacusca Suprema.Unii ii pun si 1 kg de morcovi, rasi
marunt, altii o ceasca de zahar.De ce Nu, la 10-12 litri de pasta nu se
simte, ba chair o rotunjeste.Se mai pune ici si colo si verdeata tocata
-patrunjel, marar, leustean - ma rog, cate bordeie atatea zacusti e!
Dar,
iarna, pe paine usor prajita, la caldura unui Merlot adus tocmai de la
Almajel (nici nu va inchipuiti ce capodopere se fac pe langa Vanju Mare,
iar prajeala indelungata merge bucuroasa cu vin rosu, palpaind ca un
rubin tiganesc in pahare) orice zacusca devine revelatie."Enjoy!
3 comentarii:
marfa titlul !! si mie imi place tare cea cu ciuperci,
ma bucur :D, poate-o si incerci !
Ce inseamna “ceapa si gogosarii se grijesc.... se grijesc ciupercile....” Initial am crezut ca inseamna “a le cali”, dsr nu e, pt ca mai apoi zice ca se caleste ceapa.
M-am apucat sa o fac, am gasit-o in cartea lui, dar nu pot sa-mi dau seama ce inseamna “a griji” in contrxtul asta.
Trimiteți un comentariu