vineri, 23 septembrie 2011

Tarta cu fructe aka Tarta ideala

Prin 2006-2007 revista mea preferata de gastronomie, Good Food, avea o colaboratoare extrem de talentata, dna. Ioana Iordache, careia ii apartine reteta asta extrem de fina si mega-yummi.

Ingrediente aluat (cantitate pentru 2 tarte de 24 cm):
*300g faina
*100g zahar pudra
*1/2 pachet praf de copt
*200g unt
*2 galbenusuri
*30ml zeama de portocala

Ingrediente compozitie (pt o tarta):
*50g migdale pudra
*15g faina
*100g zahar
*10ml alcool (rom, kirsch, amareto) - eu am pus rom
*2 oua
*3galbenusuri
*250 ml smantana dulce
*coaja de la o lamaie
*fructe (eu am pus 350-400g zmeura, ca atat am avut si 3 piersici la tarta nr.2, dar mergeau mai multe )

Preparare (10 min, cu o zi inainte):
1.Pentru aluat se cerne faina impreuna cu zaharul pudra si praful de copt.Untul se taie bucati mici si se framanta cu degetele in faina pana se obtine o masa cu aspect de nisip.Se adauga galbenusurile si zeama de portocala si se amesteca repede pana compozitia devine ompogena.Nu foarte mult, altfel riscul este ca tarta sa devina dura.Aluatul se inveleste intr-o hartie de copt, se intinde astfel inca sa aiba o grosime de maxim 2 cm si se pune in frigider.
2.Pentru compozitie, se amesteca migdalele, faina, zaharul frecat cu coaja de lamaie, ouale si galbenusurile si la final smantana si alcoolul.Se lasa la frigider.
3.A doua zi, intindeti aluatul si il puneti in forma unsa cu unt si il puneti din nou la frigider pentru 1-2 ore.
4.Cuptorul se preincalzeste la 180°C.
5.Turnati compozitia in forma cam trei sferturi din inaltimea tartei si aranjati jumatatile de caise /piersici cu partea bombata pe compozitite (nu ca mine :) !).Presarati pe fiecare caisa zahar vanilat sau zahar amestecat cu scortisoara.
Tarta se coace in aproximativ 35-40 minute.Dupa ce se raceste, incalziti 2-3 linguri de gem de caise, strecurati si ungeti tarta.
Enjoy!

P. S.:
Eu am pus aluatul direct in forme si l-am lasat la frigider peste noapte, insa el poate fi folosit si dupa o ora.Iar daca nu aveti chef sa faceti si tarta nr. 2 tot atunci, puteti congela pt maxim 2 luni aluatul ramas.
Fructele folosite pot varia de la caise si piersici, la zmeura, banane, struguri, mere.

3 comentarii:

Leely spunea...

Foarte apetisanta tarta, as vrea sa o fac, dar am o nelamurire: la ingredientele pt. compozitie este corecta cantitatea de faina (15 gr) sau trebuie 150 gr? Multumesc anticipat!

Emily spunea...

arata excelent! ♥
bine te-am gasit!

Cristina spunea...

@Iasi: s-a facut!
@ Leely : scuze pentru intarziere :) ; compozitia este una fina, nu e o mare paine acolo, deci doar 15g de faina in compozitie, oricum sunt migdalele pudra care contribuie si ele la consistenta;
@Emily: bine ai venit :)!
Sper sa postez mai des :)

Trimiteți un comentariu