Am facut acest chutney extrem de aromat in toamna trecuta, pentru ca eram extrem de curioasa sa vad ce e ala chutney :).Si ma gandeam ca tre sa fie un soi de gem acrisor (am tot vazut multe retete facute din diverse fructe, cu zahar si otet) care merge bine cu branzeturi si mezeluri uscate.Noi l-am incercat langa o friptura de porc cu piure de cartofi, si chiar si celor mai conservatori le-a placut ;).
Ingrediente pentru destul de multe borcanele:
*1.5kg sfecla rosie, curatata si taiata cubulete (foloseste manusi, ca altfel te patezi ca mine ;) )
*3 cepe, taiate grosier
*3 mere, curatate de coaja si rase
*3 portocale, doar zeama si coaja rasa
*2 linguri boabe de mustar alb (merge si galben ;) )
*1 lingura seminte de coriandru
*1 lingura cuisoare macinate
*1 lingura scortisoara macinata
*700 ml otet de vin
*700g zahar nerafinat (eu am pus zahar obisnuit)
Preparare : 1h si 20 min
1.Intr-o oala de inox se amesteca bine toate ingredintele.Se pune oala pe aragaz si se lasa sa fiarba la foc mic pentru 1 ora, amestecand ocazional pana compozitia s-a legat si sfecla devine frageda.
2.Varianta A :In timp ce compozitia fierbe, se pregatesc borcanele: se spala cu atentie si se sterlizeaza in cuptor cu usa intredeschisa pentru 10-15 minute sau pana se usuca de tot.
Varianta B: Elimina pasul asta.
3.Dupa ce chutney-ul a fiert,se lasa 10 minute sa se lege si apoi se toarna cu atentie in borcane si se sigileaza borcanele cat este inca fierbinte.Daca ai ales varianta B, este momentul sa pui borcanele intr-o oala cu apa, tapetata cu un prosop de bucatarie, si sa le dai in clocot 10 minute.Apa trebuie sa acopere pe trei sferturi borcanele.
Chutney-ul se poate consuma imediat ce s-a racit, dar este mai bun dupa ce a stat ~o luna intr-un loc racoros si intunecat.Se poate pastra in borcan pana la 6 luni (inca e delicios si acum ;)!), dar odata deschis, borcanul trebuie pus la frigider si consumat in maxim 2 luni.
V.N. pentru o lingura: 48 kcal, 1g proteine, 0g grasimi, 1g fibre, 12g carbohidrati, 11g zahar
Tocanita de vita cu rosii (reteta simpla, taraneasca)
Acum o săptămână
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu