*2 rate intregi (eu am preparat doar una... dar va scriu reteta originala)
*2 portocale taiate in sferturi
*o ceapa rosie taiata in sferturi
*2 radacini de ghimbir taiate rondele (eu n-am avut, asa ca am inlocuit cu praf de ghimbir)
*3 linguri de miere
*2 lingurite de chimen macinat
*2 lingurite de scortisoara
*o lingura de suc de portocale
* sare, piper negru
*o mana de frunze de salata pt servit
Cum am facut-o:
Se incinge cuptorul la 180 de grade.
Se curata si se spala bine ratele (rata, in cazul meu), se condimenteaza bine cu sare si piper pe interior si pe exterior.
Se umple rata cu sferturile de portocale, ceapa si rondelele de ghimbir. Leaga picioarele fiecarei rate cu o sfoara. Cresteaza pielea de pe toata suprafata cu un cutit bine ascutit.
Pune ratele cu pieptul in jos intr-o tava mare si lasa-le la cuptor 2,5 ore. In ultima jumatate de ora da focul la maxim (eu l-am dat de la bun inceput la maxim, intrucat cuptorul meu nu "stie" sa masoare temperatura :D).
Eu am folosit in loc de tava clasica un vas de lut roman. El trebuie umplut cu apa si tinut asa 15 minute inainte de a fi introdus in cuptor. Fiind foarte poros, "inghite" multa apa care este eliberata apoi in timpul coacerii. Rata isi lasa multa grasime in timp ce se coace. Eu am scurs grasimea asta inainte de a unge rata cu glazura despre care scriu imediat, intrucat am vrut o reteta mai dietetica.
Pregateste glazura, amestecand intr-un castron mierea, chimenul, scortisoara si sucul de portocale. Scoate ratele din cuptor si unge-le pe toata suprafata cu glazura. Mai lasa-le inca 15 minute la cuptor.
Eu am mutat rata intr-o alta tava in care am adaugat si sucul de la 2 portocale si 2 clementine, pentru ca vroiam sa aiba un pic de sos.
Scoate tava din cuptor, acoper-o cu folie de aluminiu si las-o 30 de minute la racit. A mea a aratat asa:
Pune ratele pe un tocator si folosind un cutit bine ascutit desprinde pieptul si aripile. Dupa transarea fripturii, pune carnea in farfurii si serveste cu garnitura. Eu am ales ca garnitura morcovi glazurati si cartofi copti.
Morcovi glazurati
Ingrediente:
*750 g morcovi mici (eu nu am avut mici, am taiat rondele unii mari)
*25 g zahar brun
*50g unt
*cimbru
*sare, piper
Se curata morcovii si se pun intr-o oala. Se acopera cu apa. Adauga zaharul, untul si putina sare. Adu la punctul de fierbere, acopera, lasa 10 minute. Scoate capacul si lasa morcovii la foc mare pana cand lichidul se evapora aproape complet. Presara cu cimbru si serveste.
Cartofi copti
Ingrediente:
*10 cartofi medii (eu am ales cartofi rosii)
*50 g grasime de rata
Incinge cuptorul la 180 grade. Curata cartofii si taie-i cuburi, pune-i intr-o oala, acopera-i cu apa si adauga un praf de sare. Lasa-i la fiert 4 minute. Scurge-i bine de apa.
Incinge grasimea de rata intr-o tava de friptura. Adauga cartofii si prajeste-i cateva minute. Tineti minte ca am scurs grasimea de la friptura? Ei bine, am folosit o parte din ea la cartofi. Pune cartofii la cuptor pentru o ora, intorcandu-i din timp in timp. Se asezoneaza cu sare si piper si se servesc.
Si acum, poza cu rezultatul final:
4 comentarii:
Arata interesant. S-a mai simtit gustul carnii de la atata portocala? :)
O da, s-a simtit din plin :P. Iti garantez ca nu seamana cu retetele clasice facute de mama, gen varza cu rata sau pilaf cu rata. Plus, se face foarte usor si nu e deloc gretoasa.Iar tu poti sa te limitezi la cele 2 portocale din reteta, nu trebuie sa adaugi si suc in tava, cum am facut eu ;)
O sa incerc in acest an de Craciun sa gatesc o rata dupa reteta de mai sus.
Dupa minunata sarbatoare va voi comunica daca a iesit la fel de gustoasa precum cea a bucatarului care a postat reteta:)
Alina
Felicitari! Sinteti maritata? Nu e o cerere in casatorie, e doar o reverenta glumeata facuta unei femei frumoase si care stie ce inseamna bucataria, din partea unuia care, pe langa faptul ca este gurmand, din lene si-a invatat sotia sa gateasca asa cum ii place :) Am facut si personal aceasta reteta, la care am mai adaugat doar coniac pe langa sucul de portocale, pus separat. Ghimbir intreg gasiti pe la MegaImage. Acum, ca v-am descoperit, o sa va mai bat pe la usa blogului. Va doresc numai bine.
Trimiteți un comentariu